Go to Top

STUDIO XXV

Zavod za kulturne dejavnosti, Studio XXV je bilo ustanovljeno zaradi potrebe po produkciji neodvisnih plesnih projektov, družbeno odgovornih projektov, avtorskih uprizoritvenih predstav ter organizaciji raznoraznih dogodkov. Zavod upravlja Andreja Potočnik, organizatorka dogodkov in producentka, umetniški vodja in snovalka plesno glasbenega programa pa je koreografinja in plesalka Maša Kagao Knez. Od leta 2018 dalje ima zavod priznan status za delovanje v javnem interesu na področju kulture.

V svojem imenu razkriva nekdanjo lokacijo, Parmovo ulico 25 v Ljubljani, kjer se je zadnjih 10let nahajal Plesni studio XXV. V letošnji sezoni 2020/21 gostujemo na Srednji vzgojiteljski in splošni ter umetniški gimnaziji na Kardeljevi ploščadi 28a.  V Studiu XXV se izvajajo redni plesni in glasbeni tečaji: moderni plesi, afriški plesi, sodobni izrazni plesi in afro urbani plesi. Plesne tečaje vodijo priznani plesni in glasbeni učitelji: Maša Kagao Knez, Kaja Lin, Urša Rupnik, Krista, Lea Menard, Issiaka Sanou in Mamourou Sanou.

Ustvarjamo lastne, avtorske projekte, ki so usmerjeni v plesno glasbeno produkcijo. Pohvalimo se lahko z beatbox duetom Lakeless, avtorjev Murat in Maša Kagao Knez,  koprodukcijo plesno glasbenih predstav avtorice Maše Kagao Knez in sicer YAAMAAM, ker je bilo, kar je bilo, Koncert za Mam, Dia Diasso Diasspora in Momentum Avenija ujetih trenutkov.  Sodelujemo pri izobraževanju in vodenju določenih segmentov  družbeno odgovornih projektov, kot je S kulturo do dela v sodelovanju z Zavodom Global in društvom Odnos, izvedbo Dnevov afriške kulture 2018 za MZZ, izvedbi plesno glasbenih večerov Fuzija in bobnarskih ter plesnih delavnicah za otroke in odrasle. Naš najnovejši projekt avtorjev Maše Kagao Knez, Kaje Lin, Kany in Jose-a je plesna predstava Free Standing, ki je doživela premierno uprizoritev 9.1.2020 v CK Španski borci v Ljubljani.

Organiziramo tudi najrazličnejše dogodke, o katerih se širi dober glas. Zavedamo se, da je čas dragocena valuta, zato smo naravnani na učinkovitost. Udeleženci in gostje so na  dogodkih v naši organizaciji izčrpno informirani, hkrati pa se zabavajo. Nihče dogodka ne zapusti ravnodušen. Za nami je uspešna mednarodna znanstvena konferenca EMBO 2019 (naročnik Francis Crick Inšitut, UK), pred nami pa sta najprej izvedba avtorskega Festivala Fuzija na Parmovi 25 v začetku junija in prvi vseslovenski glasbeni festival Kraljica Veselica, ki se bo oddvijal v Planici od 25. do 27. junija 2020 (naročnik Plan fest d.o.o.).