Go to Top

MAŠA KAGAO KNEZ

Maša Kagao Knez, rojena 1978 v Ljubljani, je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez.

Maša se je izobraževala pri številnih mentorjih doma in v tujini, ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, oktobra 2016 pa je vpisala magistrski študij Umetnost giba na AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) v Ljubljani.

Kot koreografinja/plesalka/igralka sodeluje tudi v številnih projektih, tako v institucionalnih gledališčih kot na neodvisni sceni: Tobelija (Nick Upper/Rosana Hribar, PTL), Veveriček posebne sorte in Juri Muri v Afriki pleše (r.: Ivane Djilas, PTL); Peter Kušter (r.: Ivana Djilas, SNG Nova Gorica); Tisoč in ena noč, (r.: Ivana Djilas MGL); Pijem ker sem pač žejna (monodrama Polone Vetrih, MiniTeater & SitiTeater); Knjiga o džungli (r.:Matjaž Berger, Nana Milčinski, Anton Podbevšek Teater); Mefisto (r.: Eduard Miler, SMG); Dvom (r.: Alen Jelen, PGK); Neron (r.: Matjaž Zupančič, SNG Drama)…

Od leta 2009 do 2014 je zastopala kulturno-umetniško društvo Baobab, ki ga je leta 2009 soustanovila s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom. V okviru tega društva, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča, je soustvarjala predstave, projekte in mednarodni festival afriške kulture Baofest.

Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25 in vodja plesnega studia XXV, obenem pa ustvarja predstave. Zadnje v nizu številnih predstav: LakeLess (Studio 25, PTL, SITI Teater 2017), Posvetitev pomladi (Flota, 2016), MOMENTUM Avenija ujetih trenutkov (Studio 25, KUD Baobab, CD, PTL, 2015),  Dia Diasso Diasspora (KUD Baobab, CD, PTL, 2013), Nameščeni (2011), Rojena zunaj svoje vasi, 1978 (2010–2011),...

Leta 2013 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko. Leta 2016 pa je duet, ki sta ga ustvarila z glasbenikom Muratom osvojil tretjo nagrado na XX. Festivalu koreografskih miniatur v Beogradu.

Njeno koreografsko in pedagoško delo temelji na povezovanju  sodobnih plesnih tehnik in zahodno afriških plesov. Pozornost usmerja na raziskovanje različnih pristopov:  kako s pomočjo tehnike, elementov afriške tradicije in s pomočjo improvizacij razvijati in spodbujati plesalce k različnim možnostim plesnega izraza.

http://masakagaoknez.com/

Maša v Studiu XXV vodi tečaj Afriški plesi in delavnice Afrosodobni plesVeč

Glej urnik sezona 2020/2021