Go to Top

4. FESTIVAL FUZIJA – 16. JUNIJ 2023

4. FESTIVAL FUZIJA

petek, 16. 6.2023 ob 20h / Plesni Teater Ljubljana

Vljudno vabljeni na plesno glasbeni večer festivala Fuzija!

Že četrtič zapored bomo lahko uživali v plesno glasbenem večeru, kjer se prepletajo tradicionalne in sodobne glasbene in plesne zvrsti.
Ogledali si bomo kratke koreografske miniature Follow the Flow pod vodstvom Urše Rupnik ter Afro Latin Vibes in Afro urban dance pod okriljem Kristine Sicherl - Kriste. Občudovali bomo nastope plesno glasbenih skupin Ursus Dancers Flava Girls in študentk 1. letnika Akademije za ples- AMEU ter poskrbeli za prikaz izseka avtorskega opusa Urše Rupnik in predstave Iščoča / najdena. Se vidimo v petek, 16.6. ob 20h v Plesnem Teatru Ljubljana.

Pohiti z nakupom vstopnic in si privošči večer zase in / ali s svojimi najljubšimi! Vstopnina: 5 eur.

KUPI VSTOPNICO

PROGRAM

Afro Urban dance


Plešejo: Iva Crljenak, Alja Hvastija, Anja Turk, Neža Vavpetič, Špela Pirnat Dukič
Koreografinja: Kristina Sicherl

Nastopajoče Afro urban plesa vas bodo s popeljale v samo srčiko Afrike. V prvem delu točke, nam bodo predstavile Ndombolo - plesna zvrst iz Konga, ki je pravzaprav podlaga ostalim zvrstem afro urbanih plesov. Odlično ga dopolnjuje Kuduro - urbana plesna zvrst iz Angole, ki nato nastopi v drugem delu točke.

Sodobni ples Follow the Flow

Plešejo: Eva Gorišek, Gregor Krpič, Katja Kučina, Katarina Mali Meglič, Ivana Odič, Svetlana Ponorac, Kaja Marion Ribnikar, Ina Trefalt, Katarina Bogataj, Aicha Boughazi, Eva Debevc, Dijana Džamastagić in Nadja Spasovski

Koreografija je nastala v okviru celoletnega rednega plesnega izobraževanja; je preplet tehničnih vaj in prostorskih kompozicij, ki so jih plesalci in plesalke z mentorico preigravali ob zaključku sezone. Poudarek tečaja je na plesnosti, muzikalnosti, mehkobi in pretočnosti gibanja in prehajanja med vertikalno in horizontalno ravnjo ter izrazni interpretaciji plesnega materiala.

Ursus Dancers: Preobrazba


Avtorice in plesalke: Katja Kučina, Nika Zidar, Kaja Marion Ribnikar
Produkcija: Studio za svobodni ples

Plesno točko Preobrazba spremlja glasbena kompozicija "Spreobrnitev Paula". Tako v glasbi, kot v plesu je glavni moment spreobrnjenja. Nastopajoče uporabljajo dve glavni kvaliteti gibanja, da bi poudarile prehod iz zaslepljenosti in zagledanosti vase v odprtost in povezanost s svetom okoli sebe.

Afro urban & 3inity
Plešejo: Iva Crljenak, Alja Hvastija, Anja Turk, Neža Vavpetič, Špela Pirnat Dukič
Plesna skupina 3nity: Meta Obi, Maya Zavala Weber, Kristina Sicherl
Koreografinja: Kristina Sicherl

Afro fuzija - preplet afro urbanih plesov s salso. Kratek izsek kombinacije, ki smo jo delali na Afro latin tečaju, vam bodo zaplesale plesalke plesne skupine 3nity. Rdeča nit ostajajo Afro urbane plesne zvrsti, kot so Azonto, Kuduro, Afro House, Ndombolo in hiter footwork, ki je značilen za Nigerijo.

Alma Mater Europaea – Akademija za ples
Plešejo: študentke in študent 1. letnika Akademije za ples AMEU - Lija Mozetič, Maja Hojs, Jelena Radoičić, Margarita Šunjić, Paskal Vertačnik-Verbovšek, Rea Vogrin, Saša Štrukelj, Daniela Preskar
Koreografinji: Maša Kagao Knez in Urša Rupnik

Koreografija je nastala v okviru predmetov Kompozicija in ustvarjalno raziskovalni proces I in Tehnike sodobnega plesa I na študijskih smereh Sodobni ples in Jazz Akademije za ples AMEU. Koreografija združuje plesne materiale dveh pedagoginj ter lastne kompozicijske vložke študentov, ki se medsebojno dopolnjujejo in nadgrajujejo v zanimivo celoto.

Urša Rupnik: Iščoča / Najdena


Zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa, Avtorski opus Urše Rupnik
Avtorski ples: Urša Rupnik
Avtorska glasba: David Kocmur in David Nik Lipovac
Projekt finančno podpira: Ministrstvo za kulturo RS

Iščoča brska po zakladnici slovenskega izraznega plesa, ki je hkrati delno tudi avtoričina osebna plesna zgodovina in poskuša prek motivike Upora (Kraigher, 1953) razkleniti svoje spone bremena odgovornosti in zaveze tradiciji. Iz analize zgodovinskega artefakta prehaja v pripovedi o osebnih srečevanjih z ljudmi iz zgodovinskih knjig, v spomine lovi njihovo človečnost, uteleša materijo dialoga z minulim in jo sooča s sedanjim; vse z željo, da Iščoča postane Najdena.

Ursus Dancers: Pesem o zahajajočem soncu


Mentorica in koreografinja: Urša Rupnik
Plesalke in soustvarjalke: Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Vanja Kolanovič, Katja Kučina, Kaja Marion Ribnikar, Hana Murovec, Nadja Spasovski, Maja Maša Šömen, Ina Trefalt, Nika Zidar
Avtorska glasba: David Kocmur in David Nik Lipovac
Produkcija: Studio za svobodni ples

Za trenutek se ustavimo in prisluhnimo Pesmi o zahajajočem soncu:
Belo puhasto perje / se dviga / pod zahajajočim soncem/ vzdolž neskončnega roba sveta. / Bela gora, ki leži daleč na zahodu, / vstaja neizmerno lepa. / Njeni belo sijoči slapi svetlobe / tečejo proti zemlji.
Sredi zemlje stojim (1968), Mladinska knjiga v Ljubljani

Flava Girls: Dancehall


Plešejo: Alja Caharijas, Iva Crljenak, Iza Černe, Beti Melkamu, Klara Rovan, Jelena Soro, Dagmar Šober, Maya Zavala Weber
Koreografija: Maya Zavala Weber

Flava Girls je skupina deklet, ki jih druži ljubezen do giba, lastne izraznosti in do dancehalla, plesa z Jamajke, ki združuje urbane elemente s tradicijo afriških korenin.  Tako kot je dancehall neizmerno bogat in raznolik, so si tudi dekleta med seboj različna, tako da vsaka obogati skupino s svojim okusom.

Dogodek 4. Festival Fuzija organizira Studio XXV
Sodelujoči v projektu: Urša Rupnik, Kristina Sicherl, Maya Weber in Maša Kagao Knez
Festival so omogočili: Plesni Teater Ljubljana, Studio za svobodni ples - društvo, Flava Girls in Ursus Dancers
Projekt je podprl: JSKD (v pričakovanju razgrnitve razpisa)