Go to Top

URŠA RUPNIK

Urša Rupnik

Urša Rupnik je univ. dipl. kulturologinja (Fakulteta za družbene vede UL) ter dipl. plesalka in koreografinja (Akademija za ples, Ljubljana) Je samozaposlena v kulturi kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja.

Na področju plesa sodeluje z več izobraževalnimi institucijami, in sicer kot visokošolska sodelavka asistentka na Pedagoški fakulteti UL, predavateljica na Višji baletni šoli KGBL in višja predavateljica na Akademiji za ples AMEU. Kot gostujoča profesorica poučuje tudi na Beograjskem inštitutu za umetniški ples in Baletnem oddelku Glasbene akademije SS. Cyril in Methodius univerze iz Skopja. Je predsednica društva s statusom v javnem interesu na področju kulture Studio za svobodni ples; umetniška vodja Ursus Dancers kolektiva ter gostujoča pedagoginja edinega stalnega ansambla za sodobni ples v Sloveniji EN-KNAP Group. Na področju kulture sodeluje z več produkcijskimi zavodi (Plesni Teater Ljubljana, Zavod Flota, Zavod En-Knap, Balkan Dance Project, Magično gledališče Serpentes, Cankarjev dom, Zavod Studio 25) in festivali, organizira lastne plesne delavnice, tečaje in poletne šole ter je mentorica mlajšim plesnim ustvarjalcem in ustvarjalkam.

Kot plesalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi, režiserji in drugimi umetniki (Jasna Knez, Maša Kagao Knez, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Matjaž Farič, Mateja Bučar, Igor Sviderski, Mojca Majcen, Niko Goršič idr.). Več kot desetletje je asistentka koreografije in delavnic svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company. Izhajajoč iz njegove metode Shifting Roots – Alegado Movement Language je razvila lasten plesni jezik in pedagoško metodologijo.

Je prejemnica Listine Mete Vidmar (2012), ki jo podeljuje Javni sklad RS za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti; prejemnica Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2019) za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa ter prejemnica nagrade LOK (2021) za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju, ki jo podeljuje Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev.

V zadnjih letih je soustvarila nagrajeno plesno predstavo Measure of Pleasure / Odmerjanje užitka (M. Majcen, U. Rupnik, I. Sviderski, 2020) ter Odmerjanje užitka 2 / Measure of Pleasure 2, prispevala avtorski ples v glasbeno plesnem spektaklu Afrofonija (M. K. Knez, 2021), pleše v aktualni predstavi Rosane Hribar: Priznati neznosno. Ljubim te. (2022) ter prek različnih uprizoritvenih formatov aktivno raziskuje dediščino slovenskega izraznega plesa (U. Rupnik: Iščoča, 2022).

Urša Rupnik: IŠČOČA (2022), plesna predstava, Cankarjev dom:

Urša v Studiu XXV vodi redni tečaj: Sodobni plesi Follow the flowVeč

Glej urnik sezona 2023/24