Go to Top

URŠA RUPNIK

Urša Rupnik

Urša Rupnik je samozaposlena v kulturi kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede UL (kulturologija) ter na Akademiji za ples v Ljubljani (ples in koreografija).

Sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi, režiserji in drugimi umetniki; v zadnjih letih je tako kot plesalka in soustvarjalka sodelovala pri projektih: Tobelija (Nick Upper in Rosana Hribar, PTL), Sneguljčica in sedem grehov (Jernej Kusterle, Artista), Sinestezija (Matjaž Farič, Flota), CIRCULAT (Matjaž Mrak, Friendly Production), Extensions #1 (Martin Sonderkamp in Darko Dragičević, Co_Festival), MOMENTUM Avenija ujetih trenutkov (Maša Kagao Knez, Studio XXV, CD, PTL KUD Baobab), No More Solo (Matjaž Farič, PTL), Body Carriers (Eduardo Torroja, PTL), Džibriš (Gregor Luštek, PTL), Korak v dvoje po Pii in Pinu (Gregor Luštek in Rosana Hribar, Flota, APT) idr.

Od leta 2018 je Urša predsednica društva Studio za svobodni ples, že pred tem pa njegova dolgoletna umetniška vodja. Pod okriljem Studia je ustvarila številne avtorske plesne predstave: MEDUZA (večletni multimedijski projekt v tandemu z Lizo Šimenc, predstavljen občinstvu v Beogradu, Berlinu, Tübingenu, Ljubljani, Novi Gorici, Mariboru ...), Niti strela ne udari v ravni črti (Kovačič, Oreškovič, Rupnik, Šimenc), Domus Fabula (Kolektiv Frankies), Utvare/Prevare (Benko, Križič, Rupnik), Izgubljena (kor.: Daša Lakner, Rosana Hribar, Maša Kagao Knez), In Vitro (Jamnikar, Benko, Križič, Rupnik), Ekvilibrij VIII idr.

Leta 2019 je s plesalkami Studia za svobodni ples ustanovila plesni kolektiv Ursus Dancers, ki se je občinstvu premierno predstavil s plesno predstavo Druga prihodnost (Urša Rupnik, Studio za svobodni ples, Studio XXV, PTL), pred tem pa kot Projektna plesna skupina Studia za svobodni ples pod Uršinim mentorstvom in v njeni koreografiji ustvaril še predstave: Ob sončnem zahodu zadnjega poletnega dne se je po rdeči lestvi povzpela na veter in zaplesala po gozdu, Prehajanja, X na kvadrat idr.

Od leta 2008 je Urša asistentka koreografije in delavnic eminentnega svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (med drugim vsakoletno na Vienna International Dance Festivalu ImPulsTanz) ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company. Izhajajoč iz njegove metode Shifting Roots – Alegado Movement Language poučuje lastne plesne delavnice in tečaje ter gostuje na različnih institucijah tako v Sloveniji kot v tujini.

Kot koreografinja in pedagoginja sodeluje s Pedagoško fakulteto UL, Višjo baletno šolo KGBL, Akademijo za ples AMEU, Belgrade Dance Institutom. Je prejemnica Listine Mete Vidmar (2012), ki jo podeljuje Javni sklad RS za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti ter prejemnica Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2019) za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa.

Več:

https://www.facebook.com/ursa.ru.dance

https://www.facebook.com/ursusdancers/

Urša

I Met Myself Today, Urša Rupnik, 2019:

Assistant dancer to Joe Alegado Modern Dance Workshop in Ljubljana, Slovenia, 2017

 

 

 

10407806_10152494466862171_5936885829611500999_n   11131902_10204175608333802_1319511174_o      

 

 

 

 

 

 

Urša v Studiu XXV vodi redni tečaj: Sodobni plesi Follow the flowVeč

Glej urnik sezona 2020/2021