Go to Top

ISSIAKA SANOU

Issiaka Sanou je tolkalec iz Burkine Faso, ki je svoje zanje igranja na afriške inštrumente pridobival pri svetovno znanih afriških glasbenikih.

Bratranec Salif Sanou ga je že kot majhnega fanta seznanil z igranjem na djembe in dunun ter ga vključil v svojo glasbeno skupino Dioulasso Ba Percussion. Z njegovo pomočjo je postal virtuoz tolkalec na dunun, kar mu je omogočilo, da se je pri 10 letih pridružil skupini Djeliya s katero  se je poleg mnogih koncertov v Burkini Faso leta 2000 predstavili na mednarodnem festivalu v Nemčiji ter na nacionalnem tednu kulture v Burkini Faso. Za učitelja skupine je bil postavljen Seydou Dao, ki je Issiaki pomagal nadgraditi znanje igranja na djembe.

Leta 2000 se je Issiaka Sanou pridružil Zoumanu Dembélé, ki je poučeval skupino ritmov imenovano balanfoli. Zoumana Dembéle je pri poučevanju dajal poudarek na kompoziciji in sodelovanju med posameznimi inštrumenti, ter drugimi elementi balanfoli kot sta napev in ples. Issiakova osnovna vloga v skupini je bila igranje bobna dunun, bara in inštrumenta shekere, ter petje tradicionalnih balanfoli napevov.

Konec leta 2004 se je za 4 leta se je priključil skupini Foliba pod taktirko svetovno priznanega glasbenika Adama Drame. Učenje Adama Drame je temeljilo na piljenju pravilnih udarce na djembe, izmenjavi nežnih in močnih udarcev, na razumevanju ritma in tempa, ter na tolkalčevem občutenje svojega bobna.

Od leta 2005 dalje je Issiaka redno hodil na vaje k Harouna Dembélé virtuozu na djembah. Poudarek na vajah je bilo pravilno izvajanje hitrostnih udarcev, ritmu ter sposobnosti dolgega intenzivnega hitrostnega igranja na djembe.

Leta 2008 se je Issiaka preselil v Slovenijo. Od takrat aktivno sodeluje s kulturno -umetniškim društvom Baobab, kot glasbenik in soustvarjalec projektov, mentor bobnarskih delavnic, korepetitor tečajev afriških plesov in plesne skupine Baobab. Sodeluje z mnogimi glasbeniki: Igor Leonardi, Matjaž Stošič, Damir Mazrek idr. ter vsakoletno nastopa na Baofestu, Lentu in Trnfestu.

Je idejni vodja tokalne skupine Farafinslo, s katero nastopa po vsej Sloveniji.

Issiakova želja in cilj je, da bo preko svojega delovanja, igranja na afriška glasbila in z učenjem afriških bobnov širši množici približal svojo - afriško glasbo in kulturo.

V Studiu XXV že 10 let uči bobnanje, kot redni korepetitor pa poskrbi za glasbo v živo na Afriških plesih ob ponedeljkih ob 19.30.

Issiaka v Studiu XXV vodi bobnarske tečajeVeč

Glej urnik sezona 2016/2017