Go to Top

AFROFONIJA

AFROFONIJA: PLESNO GLASBENA ZASEDBA

Plesno glasbena skupina je bila ustanovljena pred desetimi leti pod vodstvom priznane koreografinje Maše Kagao Knez. Zasedba je uprizorila že nešteto nepozabnih večerov afriškega plesa in glasbe. Nastopi Afrofonije so navdahnjeni z bogato plesno in glasbeno tradicijo zahodne Afrike. Poliritmija zahodnoafriških ritmov se prepleta s sodobnim plesom, hiphopom in stepom in spogleduje z blagozvočnim petjem in beatbox-om. Skupino sestavljajo izkušeni plesalci in glasbeniki.

O skupini
zgodba Afrofonije (takrat še ne pod tem imenom) se je začela leta 2009. Plesno-glasbena zasedba je nastala kot rezultat projekta ISAK - Izrazni svet afriške kulture , namenjen širjenju, predstavljanju in uveljavljanju afriške kulture z aktivnim vključevanjem priseljencev iz Afrike in njihovih potomcev v udejstvovanja na področju plesa in glasbe. Projekt je privabil mnogo udeležencev, a le dvanajst jih je bilo dovolj vztrajnih in zagretih, da so skupaj osnovali plesno-glasbeno zasedbo, ki deluje in nastopa še danes. Poleg plesalke, koreografinje in pedagoginje Maša Kagao Knez ostajajo članice zasedbe plesalke Vesna Bizjak, Tjaša Jerak, Lea Menard, Kristina Sicherl, Ajda in Eva Žagar. Nekaj let kasneje sta se dekletom pridružili še Emina Baj, pevka in plesalka, ter nazadnje še plesalka Tina Ažman. Dolgoletna članica zasedbe, plesalka Sara Zaninović, ki zaradi selitve v drugo državo s skupino ne nastopa več, bo z dekleti ponovno zaplesala ob njihovem jubileju. Dva izmed tolkalistov, s katerima se je vse pričelo - Damir Mazrek in Blaž Korez - sta sodelovala v zasedbi v prvih letih delovanja, kasneje pa je tolkala samostojno prevzel Issiaka Sanou, ki ostaja njen član vse od njenih začetkov. V zadnjih letih se mu je pridružil še tolkalist Mamourou Sanou.

Leta 2010 se je zasedba Afrofonija s svojim programom prvič predstavila javnosti na festivalu Lent v Mariboru ter na ljubljanskem festivalu afriške kulture Baofest. Letos tako praznujejo 10. obletnico delovanja. Želja po povezovanju in raziskovanju afriškega plesa ter glasbe, kot pravijo člani zasedbe, ostaja njihovo močno vodilo. Plesno-glasbena fuzija se navdihuje iz afriške tradicije, v kateri sta ples in glasba celota, plesalka in glasbenik pa v stalni komunikaciji. Skupina plesalcev in glasbenikov postane skupnost, ki jo vodi skupen ritem.  V 10 letih delovanja je zasedba plesalcev in tolkalistov uspešno nastopala po vseh večjih festivalih v Sloveniji. Za njimi so različni projekti, v katerih so sodelovali z različnimi glasbeniki.

GOSTOVANJA

Napovedujemo: gostovanje na Festivalu Junij, 10.6.2022

Nastopajoči: Dalanda Diallo, Pia Vatovec Dirnbek, Maša Kagao Knez, Urša Rupnik, Thomas Kombia, Tina Ažman, Tjaša Jerak, Lea Menard, Kristina Sicherl, Ajda Žagar, Eva Žagar, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Joseph Nzobandora - Jose, Murat, Peter Nzobandora, Issiaka Sanou, Mamourou Sanou, Blaž Celarec, Blaž Korez

10. obletnica Afrofonije, 17.12.2021, ponovitev 13.2.2022 Kino Šiška Zasedba:
Plesalke: Tina Ažman, Emina Baj, Vesna Bizjak, Tjaša Jerak, Maša Kagao Knez, Lea Menard, Kristina Sicherl, Ajda Žagar, Eva Žagar
Bobnarja: Issiaka Sanou, Mamourou Sanou
Gostje: Dalanda Diallo, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Joseph Nzobandora - Jose, Murat, Peter Nzobandora, Klara Carev, Pia Vatovec Dirnbek, Urša Rupnik, Ruben Gombač

Kot pravi vodja zasedbe, Maša Kagao Knez, njena želja ni zgolj preigravanje afriške tradicije, ampak že vsa ta leta stremi k temu, da bi znanje afriških plesnih in glasbenih tradicij obogatila z lastnim pristopom in vnašanjem drugih znanj na področju plesa ter glasbe.  V svojem avtorskem izrazu pogosto združuje zahodnoafriško kulturo s sodobnim plesom.

Program dogodka v Kino Šiška je obsegal tradicionalne afriške ritme in ples kot tudi sodobni plesni izraz plesne zasedbe in gostujočih plesalcev ter avtorsko glasbo, ki so jo različni glasbeniki tekom let ustvarjali za njene plesne predstave Dia Diasso Diasspora, Momentum - avenija ujetih trenutkov in Koncert za Mam. Med gosti so pevka Irena Yebuah Tiran, plesalke Dalanda Diallo, Urša Rupnik, Klara Carev, Pia Vatovec Dirnbek, ter raper Murat. Tolkalni zasedbi se bo pridružil tudi Blaž Celarec, med najmlajšimi gosti je tudi 9-letni Ruben Gombač.

Od skupine Laafi do Afrofonije Afrofonija ni prva zasedba Maše Kagao Knez, s katero uresničuje svoje dolgoletno poslanstvo približevanja afriške kulture slovenskemu občinstvu, je pa vsekakor najbolj obširna.  Že pred zasedbo Afrofonija, je leta 2003 s tolkalistoma Blažem Korezom in Damirjem Mazrekom, osnovala skupino Laafi. Med leti 2003 in 2008 so s skupino nastopali po vsej Sloveniji, nadgrajevali program in širili ekipo. Stalni tolkalisti skupine so bili še Nino Mureškič, Andrej Hrvatin in Tadej Furlan. Prve plesalke, ki jih je povabila v skupino, pa so bile njene prijateljice že iz šolskih let (Sara Zaninović, Lea Menard in Lila Vujanović).

Obogatena z novim znanjem je Maša Kagao Knez po zaključenem šolanju iz zahodnoafriških tradicionalnih plesov v Parizu (l. 2006) z veliko entuziazma vsako leto širila program in k sodelovanju  vabila nove ustvarjalce. V skupino je povabila Dalando Diallo (ki se je do takrat posvečala sodobnemu plesu), kot goste na različne dogodke je povabila sošolke iz Pariza (Malin Wiskari, Cecile), plesalca Christiana Guerematchi, povezala se je tudi s pevkama Ireno Yebuah Tiran In Leticio Slapnik Yebuah... Nastali so zanimivi plesno-glasbeni performansi in spektakli: Byrigaydi, Sorsornet, Abodan, Ole eba.

V plesno-glasbenih projektih, kot sta npr. Rdeča zemlja in Stopinje, so se skupini plesalk ter bobnarju Issiaki Sanou pridružili izvrstni pevci in glasbeniki, kot so tolkalist Blaž Korez, pevka in tolkalistka Leticia Yebuah Tiran, pevka Malala, raper Jose, pevec Daniel Nzotam, kitarist Igor Leonardi, flavtistka Asja Grauf in afriški pevski zbor Sankofa. Vsaka nova udeležba na večjem dogodku ali festivalu je za zasedbo pomenila novo priložnost raziskovanja svojega izraza. Z namenom produkcije ter razvijanja avtorskih predstav in koncertov so Maša Kagao Knez, Dalando Diallo in Damir Mazrek l. 2009 ustanovili kulturno-umetniško društvo Baobab. Z željo po razvoju in širjenju afriške kulture po celotni Sloveniji so istega leta zasnovali mednarodni festival afriške kulture Baofest, v okviru katerega so povabili številne afriške glasbene in plesne ustvarjalce, ter celoletno izobraževanje na področju glasbe in plesa v okviru projekta ISAK. Rezultat projekta ISAK je bilo oblikovanje pevskega zbora Sankofa, pod vodstvom Dalande Diallo, ter plesne zasedbe Afrofonija, pod vodstvom Maše Kagao Knez. Ko se je leta 2014 KUD Baobab preselil v Maribor, je krovna organizacija zasedbe postal novoustanovljeni zavod Studio 25. In čeprav je prva leta zasedba delovala kar brez imena, je ob 10. obletnici končno dobila svoje zasluženo ime. Ime Afrofonija po besedah članov zaobjema vse, kar ustvarjajo in kar bo moč videti tudi v tokratnem spektaklu - gre za fuzijo raznolikih zahodnoafriških plesnih elementov, za simfonijo afriškega plesa in glasbe, ki izvirata iz bogate poliritmije zahodnoafriških ritmov. Kajti ritem je življenje!

O avtorici projekta - Maša Kagao Knez Je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Na področju kulture je dejavna že dobri dve desetletji, ustvarja avtorske predstave, sodeluje s številnimi gledališči in avtorji. Leta 2004 je ustvarila svojo prvo plesno-gledališko predstavo MISSAWA. Sledile so številne avtorske predstave, med zadnjimi: FREE STANDING (2020), YAAMAAM, ker je bilo, kar je bilo (2019), KONCERT ZA MAM (2017), LAKELESS (2017), MOMENTUM - Avenija ujetih trenutkov (2015), DIA DIASSO DIASPORA (2013). Pri svojem delu črpa iz afriškega plesnega in glasbenega izročila. V okviru društva Baobab je soustvarjala predstave, projekte in mednarodni festival afriške kulture Baofest. Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25 in vodja plesnega studia XXV, znotraj katerega se trudi za ohranjanje in širjenje afriške kulturne dediščine.
Za več o avtoričinem portfoliu klikni tukaj

Afrofonija Utrinki, december 2021, Kino Šiška

Foto: Drago Videmšek

Afrofonija Utrinki, 10 let

PTL, 2014 (foto: Sunčan Stone)

Stopinje, Baofest 2012 (foto: Sunčan Stone)

Festival Lent, 2010 (foto: Gregor Deržič)

Bosih nog naokrog, 10 let