Go to Top

DNEVI AFRIŠKE KULTURE, 2018

DNEVI AFRIŠKE KULTURE

Ob bližajočem se mednarodnem dnevu Afrike, ki se obeležuje 25. maja,  Studio 25, Zavod za kulturne dejavnosti z Ministrstvom za zunanje zadeve RS Slovenije organizira kulturne prireditve na prostem.
Ministrstvo za zunanje zadeve  ob svetovnem Dnevu Afrike organizira 7. mednarodno konferenco in ob tej priložnosti bomo skupaj izvedli tudi številne kulturne dogodke v okviru festivala - Dnevi afriške kulture. Pisan program dogodka, zajema različne plesno-glasbene nastope in predstave, glasbene koncerte, predstavo za otroke in plesno glasbene delavnice.
Program se bod oddvijal v Studiu XXV na Parmovi ulici 25 (plesno glasbene delavnice za odrasle), v Mali ulici (plesno-glasbeno-ustvarjalne delavnice za otroke), na Stritarjevi ulici (predstavitev afriških izdelkov in kulinarike)  in na glavnem odru pred Mestno hišo, kjer si boste lahko ogledali predstavo za otroke in večerne plesno-glasbene dogodke. Povezovalec programa na glavnem odru bo igralec in glasbenik Joseph Nzobandora.
Vstop na vse dogodke je prost.

Sobota, 12.5.2018, Studio XXV (Parmova ulica 25, Ljubljana)

17.00 - 19.00 Plesno glasbene delavnice za odrasle
17:00 - 18.00 Bobnarska delavnica za odrasle (12+), Momourou Sanou
Udeleženci delavnice spoznavajo tradicionalne ritmične vzorce iz bogate zakladnice zahodno afriške poliritmije. Ritmi so stari več kot tisoč let, uporabljali so se pri različnih življenjskih ter z naravo povezanih ritualih tamkajšnjih ljudstev. Udeleženci delavnice se bodo učili igranja na tradicionalna afriška tolkala (djembe, dunun).
18.00 - 19.00 Afriški plesi s spremljavo bobnarjev (15+), Emina Baj, Issiaka Sanou in Momourou Sanou
Afriški plesi so organski, zemeljski, omogočajo telesno sprostitev in zavedanje telesa. Udeleženci delavnice bodo spoznali nekaj elementov tradicionalnih plesov zahodne Afrike, urbane in sodobne plese, njihovo zgodovinsko ozadje in njihov pomen. Plesno delavnico v živo spremljata bobnarja.
   

Ponedeljek, 14.5.2018,

17.00 - 19-00 Delavnice za otroke, Mala ulica (Mala ulica 5, Ljubljana)

17.00 - 17.45 Bobnarska delavnica za otroke 6+, Issiaka Sanou
Otroci bodo na delavnici spoznali naslednja afriška glasbila: balafon, ngoni, calebasse, dundun, djembe, lunga in marakas. Spoznali se bomo z zakladnico afriških ritmov, saj se bomo učili igranja na tradicionalno afriška tolkalo - djembe.
17.45 - 18.30 Afriška plesno-glasbena urica za otroke 2+, Lea Menard, Issiaka Sanou
Na plesno – glasbeni uricI se skozi igro, ples in glasbo približamo afriški kulturi. Otroke spodbujamo h gibaju ter k plesnemu in glasbenemu izražanju. Na začetku se otroci z oponašanjem živali in sledenju ritma ogrejejo, potem se učimo pesmice, sledi uporaba glasbil, s katerimi lahko otroci izživijo željo po bobnanju, pihanju, ropotanju,… na koncu ob spremljavi afriške glasbe vsi zaplešemo. Urice so namenjene najmlajšim, ki se jih udeležijo s svojimi starši in tistim malo starejšim malčkom do 5 leta starosti.
17.30 - 19.00 Ustvarjalna delavnica - knjižica harmonika z afriškimi motivi, Metka Trdin

  

16.30 Afrokidz: Limania - predstava za otroke 3+ (Mestni trg 1, Ljubljana)
Limania je otroška predstava v kateri nastopajo otroci plesne skupine Afrokidz. Predstava skuša gledalcu prikazati povezanoost evropske in afriske celine. Otroci to naredijo na enovit in preprost način, kar je lepo prikazano v navedeni predstavi. Otroška igrivost in radovednost sta tisti, ki prihod nove sestrice iz Afrike sprejmejo z veseljem in ljubeznijo. Predstava je prežeta z glasbo  in plesom.
Nastopajo: Alina Jarh, Nana Leonardi, Gaja Mazvita, Leon Tshenolo, Askala Meza Geršak, Sara Pozar, Mamorou Sanou
Režija: Emina Baj
Produkcija: Mednarodni kulturni zavod Ritem Afrike

18.00 - 20.00 SKUHNA - svetovna kuhinja (Stritarjeva ulica)
Na Stritarjevi ulici bodo na voljo afriške dobrote, kjer boste lahko okusili jedi iz Kenije, Zimbabveja, Nigerije in Sierre Leone.
 12.00 - 19.00 PREDSTAVITEV AFRIŠKIH IZDELKOV (Stritarjeva ulica)

Na Stritarjevi ulico bo skoraj cel dan na voljo vse, od hrane, pijače, začimb in najrazličnejših izdelkov. Priskrbele jih bodo trgovine Mia A Shaker, Afrikatja, Demeba, Mila Tako lepo in Afriška trgovina (Petit Afrique)

18.45 OTVORITEV VEČERNEGA PROGRAMA (Mestni trg 1, Ljubljana)

18.45 Bobnarski nastop
Bobnarski nastop pod vodstvom tolkalca Issiake Sanou, ki prihaja iz Burkine Faso. Svoje glasbeno znanje iz zakladnice afriških ritmov si pridobiva že od malih nog. Bil je član zasedb Dioulasso Ba Percussion in Djeliya, s katero se je poleg mnogih koncertov v Burkini Faso leta 2000 predstavil na mednarodnem festivalu v Nemčiji ter na nacionalnem tednu kulture v Burkini Faso. Sodeloval je tudi s priznanimi mojstri tradicionalnih afriških ritmov, kot so Adama Dramé, Zoumana Dembélé, Harouna Dembélé in drugi. V Sloveniji živi že deset let in z različnimi zasedbami nastopa na številnih dogodkih. Nastopu se bodo pridružili še Momourou Sanou, Daniel Feelingue idr.

19.00 Plesno glasbeni nastopi

LAKELESS: ples&beatbox duet
Avtorja Maša Kagao Knez in Marko Gregorčič - Murat v celovečerni predstavi LakeLess združujeta moči skozi nenavadni zvočno-gibalni duet, ki neposredno združuje elemente različnih zvrsti sodobnega plesa in beatboxa ter njuno nadgrajevanje in razvijanje samosvoje smeri izraza. Cilj predstave je neposredna komunikacije v kateri se več jezikov predstavljanja združuje v enega samega. Na dogodku bomo prikazali izsek iz predstave.
Produkcija: Studio 25
    

KONCERT ZA MAM: plesno glasbena predstava, izsek
Avtorica Maša Kagao Knez v plesno-glasbeni predstavi Koncert za MAM nadaljuje raziskovanje bivanja in sobivanja, ki ga tokrat opazuje s perspektive dojemanja in doživljanja časa: čas »okoli mene« ni enak času »v meni«. S prepletom plesa in glasbe želi vzpostaviti komunikacijo in poiskati harmonijo znotraj različnih odnosov, skozi koncept različnega dojemanja časa. Predstavo posveča svoji babici, Mam.
Prikazali bomo izsek iz predstave, plesni duet Dalande Diallo in Josepha Nzobandora z glasbeno podporo Irene Yebuah Tiran in Leticie Slapnik Yebuah.
Produkcija: KUD Baobab, Studio 25, PTL
  

19.40 Malala: glasbeni nastop
Malala je slovensko-malgaška glasbenica, ki izvaja glasben kolaž, sestavljen iz pretežno afriške glasbe ( Madagaskar, Zelenortski otoki, Tanzanija) s primesmi jazz-a in ljudskega slovenskega izročila. Njena zvočna slika je spoj vokala in tradicionalnih inštrumentov iz Madagaskarja ( valiha in malgaška kitara kabosa), katero na trenutke obogati tudi z elektroniko. Malalino glasbeno ustvarjanje nas predvsem popelje v deželo njenega očeta, na Madagaskar in v različne druge pokrajine. Moto njenega glasbenega ustvarjanja je : združiti različne svetove in iz njih ustvariti enovitost na odru. Naj nas različnost bogati in naj skozi različnost in drugačnost vedno znova iščemo skupne dobre poti.

20.00 Pevski zbor Sankofa z glasbeniki
Pevski zbor Sankofa deluje od leta 2009 pod vodstvom Dalande Diallo - neodvisne plesalke in soustanoviteljice kulturno umetniškega društva Baobab. Združuje Afričane, njihove potomce in prijatelje. Nastal je kot del celoletnega projekta "Izrazni svet afriške kulture", ki spodbuja razvoj in širjenje afriške kulture ter zavesti po celotni Sloveniji. Ime Sankofa izvira iz ganskega simbola, ki pomeni vzeti nekaj dobrega iz preteklosti in uporabiti v prihodnosti. Na ta način tudi pevski zbor izbira tradicionalne afriške pesmi in jih predstavi v novi sveži preobleki.
Repertoar Sankofe obsega tradiconalne in sodobne afriške pesmi, kot tudi avtorske pesmi naših članov. Na dogodku bosta PZ Sankofa spremljala glasbenika Damir Mazrek in Igor Leonardi.
Produkcija: KUD Boabab

20.35 Ritem plesa: plesno glasbeni nastop
Plesno-glasbeni nastopi predstavljajo preplet zahodnoafriških tradicionalnih plesov ob spremljavi glasbe v živo.  Koreografije so nastale pod okriljem plesalke in koreografinje Maše Kagao Knez.  Plesno glasbeni nastop predstavlja predstavo v nastajanju, kjer avtorica združuje afriško diassporo v katero so vključeni afričani, ki živijo in delujejo v Sloveniji s preleptom sodobnih tehnik.
Glasbeniki: Issiaka Sanou , Mamourou Sanou, Daniel Feelingue
Plesalci: Kany Obenga, Vesna Bizjak, Kristina Sicherl, Ajda Žagar, Eva Žagar, Emina Baj, Lea Menard, Tina Ažman, Maša Kagao Knez
Koreografinja: Maša Kagao Knez

21.00 Mamadou Diabate z Gosti - koncert (Burkina Faso)

Organizator 7. konference Dan Afrike: Ministrstvo za zunanje zadeve RS Slovenija
Organizator prireditve Dnevi afriške kulture: Studio 25 in Ministrstvo za zunanje zadeve RS Slovenija
Plesno glasbeno predstavo Ritem plesa je podprl JSKD
Delavnice za otroke je podprl JSKD