Go to Top

S Kulturo do dela – brezplačna usposabljanja, December 2018 – December 2019

Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela
"S kulturo do dela"

Zaključujemo celoletni projekt Kulturna dediščina – bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela).  Od decembra 2018 dalje smo za priseljence in migrante iz Afrike, Azije in Južne Amerike, organizirali usposabljanja / delavnice s katerimi so udeleženci osvojili nove spretnosti, preko katerih bi lahko na podlagi lastne kulture lažje vstopili na trg dela. Usposabljanja/delavnice so izvirala iz področja kulture in bila razdeljena na štiri glavna podporočja: kulinarika, ročne spretnosti, ples in glasbe ter trženje. Delavnice so potekale v Ljubljani, za pridobitev odrske izkušnje pa tudi v Izoli.

Za nami je uspešen projekt, ki je ne samo ponudil spoznanja novih zanimivih oseb, ki so željne kulturnega ustvarjanja temveč prinesel v naš prostor kulturni navdih, ki lahko s pravšnjim pristopom omogoči, da naši širši javnosti ponudi vse evropski kulturni doprinos, kjer se lahko veliko naučimo drug od drugega in omogočimo ustvarjalni proces vsakomur.

Dogodek bomo sklenili  v soboto, 21.12. na Parmovi ulici 25 (Studio XXV) v pravljičnem obdobju, v veselem decembru, kjer bomo s predstavitvijo rezultatov projekta  prikazali znanja in veščine naših udeležencev.  Ob 17. bodo na sporedu najprej delavnice za otroke od tretjega leta dalje, ki jih bodo samostojno izvajali udeleženci usposabljanj, sledil bo uradni zaključek projekta, kjer bomo podelili priznanja vsem udeležencem, ki so uspešno opravili uposabljanja in na koncu še popestrili dogodek s prikazom izsekov plesno glasbenih nastopov plesa dabke in afriški plesi. Dogodek biomo sklenili s sproščenim programom afriške glasbe in Dj programom svetovne etno glasbe. Glede na to, da smo prostorsko zelo omejeni so prijave na dogodek obvezne na info@studioxxv.si.

Nosilec projekta Zavod za globalno učenje in razvoj projektov  (Zavod Global) se s Studiom 25 ter Društvom Odnos aktivno zavzema za ustvarjanje okolja v slovenski družbi, ki omogoča migrantom iz globalnega juga lažji dostop do trga dela, kjer je središče moč migrantov na področju kulturne dediščine.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim v projektu: Studio Lux, DPG, Špeli Majcen Marušič za odnose z javnostmi,  fotografoma Dragu Videmšku in Branku Gosarič, Tanji Hladnik iz Kina Otok, CK Španski borci, KUDu Baobab, Gostilni Podvin, Mednarodnemu zavodu Ritem Afrike, Jose-u in še mnogim drugim), ki ste nam omogočili, da smo izpeljali projekt, kakor smo si zamislili in še boljše in seveda še najbolj vam, dragi udeleženci delavnic, ki ste nam ponovno osmislili naše delo. Užitek je delati z vami!

Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Foto utrinki celoletnega projekta.
Fotografije: Drago Videmšek, Branko Gosarič

BREZPLAČNA USPOSABLJANJA / DELAVNICE

Kulinarične delavnice Spoznali bomo, kaj vse se na tem področju v Sloveniji že dogaja (ogled praks) in se v nadaljevanju osredotočili na vaše kulturne elemente (tradicionalne jedi, igre, pripovedovanje, pripovedke, lončarstvo ...) ter osnovali zanimive, malo drugačne kulturno-kulinarične delavnice, ki jih boste lahko (opremljeni z znanjem in praktičnimi izkušnjami) kakovostno izvajali v bodoče. Tekom usposabljanja ustvarimo unikatni koncept vaše kulturno-kulinarične delavnice, ki jo lahko izvajate v zameno za plačilo v prihodnosti.
Mentorji so predstavniki Zavoda Global
Kontakt:
031338654 & info@skuhna.si

FAZA 1
Pridobivanje znanj ob ogledu dobrih praks kulinaričnih delavnic, ki so na voljo v Sloveniji.
a) 24.1.2019 Potica & Potičnik   (Trubarjeva 56, 17h-20h)
Gospa Jožica bo z nami spekla odlično potico. Z lončarjem Igorjem Bahorjem nam bosta predstavila izdelavo potičnika ter številne zgodbe te jedi ... Trubarjeva 56, 17h-20h
b) 31.1.2019 Enolončnice   (od 16:45h Trubarjeva 56 – VELENJE – Trubarjeva 56  do 21h)
Odpeljali se bomo v Velenje, v prestižno Vilo Herberstein. Tam bomo nabirali izkušenj ob kuhanju slovenskih enolončnic.
16:45h Trubarjeva 56 – VELENJE – Trubarjeva 56 21h
c) 7.2.2019 Slovenska večerja- Izkušena izvajalka kulinaričnih delavnic nas bo popeljala od prakse do prvih teoretskih izkušenj izvedbe kulinaričnih delavnic. (Skuhna – Trubarjeva 56, četrtek, 17h-20h)
d) Marec 2019: Brezgrešne sladice

Kuhali bomo sladice brez sladkorja, ki so v Sloveniji pravi hit! Ter z izvajalko spregovorili o izkušnjah ob vodenju delavnic. (Skuhna – Trubarjeva 56, četrtek, 17h-20h)
e) Marec 2019: Jezeršek akademija
Odpeljali se bomo v najslavnejšo kuhatrsko šolo v Sloveniji in si nabirali novih izkušenj za vodenje delavnic. (Skuhna – Trubarjeva 56, četrtek, 17h-20h)

FAZA 2
Pridobivanje znanj ob teoretskih srečanjih in vaji v kuhinji
Teorija: 14.2. ali 21.2.2019 od 17h do 20h
Vaja: Po individualnem dogovoru in število delavnic glede na vašo potrebo in željo.
Termini za vajo: Kadarkoli od ponedeljka do petka od 9h do 16h. (februar, marec, april 2019) Trubarjeva 56.

FAZA 3
KULTURA. Rdeča nit in posebna nota naših kulinaričnih delavnic bo prisotnost kulture... Glede na vaš interes, se boste lahko priključili posebnim delavnicam na treh področjih;
1)IGRE
2)LONČARSTVO
3)PRIPOVEDKE
Predvideni termini v aprilu/maju 2019, četrtki popoldan med 17h in 20h oz po dogovoru.

FAZA 4

VAJE. Vsa spoznanja iz teoretičnega, praktičnega in kulturnega dela bomo „zavili“ v unikatne „Kulinarične delavnice, začinjene s kulturo“ in jih tudi testno izvedli. Na koncu se predvideva, da boste imeli dovolj znanj in izkušenj za samostojno izvedbo delavnic. Skozi ta proces nas bo vodila izkušena izvajalka kulinaričnih delavnic Špela Vodovc.
Predvideni termini v aprilu/maju 2019, četrtki popoldan med 17h in 20h oz po dogovoru.

Ustvarjalnost skozi ročna dela Tradicionalna znanja ročnih tehnik in spretnosti, ki ste jih prinesli s seboj iz svoje države, kulture (Eritreje, Sirije, Iraka, Konga ...), kot so šivanje, krojenje, tkanje, vezenje, pletenje, kvačkanje in izdelava nakita bomo preizkusili, raziskali, izpopolnili in razvili ali se jih priučili, ter nato razvili v kulturne produkte (npr. tradicionalne noše, okraske, denarnice, blazine, rute, torbice ...), jih predstavili in ponudili trgu.
Mentor: Irena Zajc in predstavniki društva Odnos.
Delavnice: vsak torek 15.1 dalje od 12.30 do 14.30 , Einspielerjeva 6 (1. nadstropje) društvo Odnos
Kontakt: katarinaodnos@gmail.com

Arabsko folklorno plesno izročilo Spoznavali bomo glasbeno in plesno raznolikost in se naučili osnovnih korakov tradicionalnega skupinskega arabskega plesa »dabke«, kako sestaviti koreografije in kako to znanje podajati naprej. Naučili se bomo odrskega skupinsko usklajenega nastopa ob spremljavi tradicionalne arabske glasbe v privlačnih kostumih in naše znanje skupaj tudi predstavili na različnih dogodkih.
Mentor: Wasim Alkhatib
Delavnice: vsak torek 15.1 dalje od 19.00 - 21.00 Levstikov trg 1 (OŠ J.Levca) - velika dvorana
Kontakt: katarinaodnos@gmail.com

Afriški plesi in glasba Delavnice so namenjene vsem, ki imajo vsaj osnovno znanje na področju plesa in glasbe ter so željni ustvarjanja in nadgrajevanja svojega umetniškega izraza. Naučili se bomo soustvarjati v skupini in pridobili veščine za potrebe odrskega nastopanja. Pridobljeno znanje bomo predstavili na različnih dogodkih znotraj projekta, kar vam bo omogočilo začetek samostojne karierne poti.
Mentorica usposabljanja: Maša Kagao Knez, plesalka, plesna pedagogija in koreografinja
Delavnice:  prva delavnica 16.2.2019 ob 18h - 20h, Studio XXV, Parmova 25, Ljubljana, sledil bo

sklop delavnic po dogovoru s pedagoginjo. Glej urnik na novicah
Kontakt: info@studioxxv.si

Trženje Tekom usposabljanj se bomo na praktični način naučili kako uspešno tržiti vse oblikovane produkte, ki smo jih osnovali. Usposabljanja se bodo predvidoma odvijala v drugi polovici leta 2019.

Prijave na brezplačne delavnice:

Na sedežu društva Odnos: Einspielerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana, 1. nad.
Telefon: 040 698 686 (Katarina), 031339654 ali 2041339978 (Max)
E-mail:  katarinaodnos@gmail.com ali zavodglobal@gmail.com
FB

Projekt izvaja Zavod Global v sodelovanju z društvom Odnos in Studiom 25
Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

OTVORITVENI DOGODEK - 18.12.2018

Na dogodku Vsi smo delček istega sveta v soorganizaciji društva Humanitas, 18.12.2018 v Narodnem muzeju, Maistorva 1, Ljubljana smo v okviru projekta S kulturo do dela predstavili dobre prakse (Plesna skupina Ritem Plesa, Plesna Skupina Haifa in oblačila sirskih šivilj) ter informirali ciljno skupino upravičeno do brezplačnih usposabljanj ter že zbirali prijave na usposabljanja, ki se začenjajo januarja 2019.

Foto: Katja Cankar

 

PREDSTAVITEV PROJEKTA - 12.1.2019, STUDIO XXV, Parmova ulica 25 v Ljubljani

Na uvodnih urah smo predstavili cca 50 udeležencem ciljne skupine upravičene do brezplačnih usposabljanj vse delavnice, ki se bodo oddvijale med januarjem in junijem 2019. V ta sklop spadajo usposabljanja: kulinarika, afriški plesi, tradicionalni arabski ples dabke ter ročne spretnosti.

Foto: Drago Videmšek