Go to Top

TJAŠA JERAK

Tjaša Jerak je magistra pomoči z umetnostjo, smer plesna terapija, sicer diplomirana vzgojiteljica, že sedmo leto redno zaposlena kot druga učiteljica v prvem razredu na eni od ljubljanskih osnovnih šol.

Tjaša je že več kot deset let aktivna plesalka afriških plesov, zadnjih šest let pleše kot članica plesne skupine Studio XXV (prej Baobab), s katero je gostovala po različnih slovenskih festivalih (Lent, Trnfest, na ljubljanskem festivalu afriške kulture Baofest, v Portorožu na SOF-u, ter na številnih manjših festivalih in prireditvah po Sloveniji. Nastopala je v projektih KUD Baobaba in Studia XXV – Rdeča Zemlja, Stopinje ter nazadnje, v glasbeno-plesni predstavi Momentum: Avenija ujetih trenutkov, v koreografiji Maše Kagao Knez, v koprodukciji Cankarjevega doma.

Izobražuje se na rednih plesnih klasih sodobnega afriškega plesa v Studiu XXV, na plesnih klasih gostujočih plesalcev in plesalk (Sory Diabate, Kjara Starič, Jana Menger, Malin Wiskari, Filibert Tologo, Merlin Nyakam, Gerard Diby, Joe Alegado…), na plesnih seminarjih v tujini (Trst, Ženeva, Pariz)…

V Studiu XXV poučuje ustvarjalni ples za otroke. Udejstvuje se tudi kot animatorka z glasbeno-plesnimi delavnicami za otroke.

V letu 2013 je vodila večji glasbeno-plesni projekt Flash mob Drugačnost nas bogati, v katerem je zaplesala celotna njena osnovna šola s kolektivom vred, s sodelujočimi zvezdniki hip hop scene (Zlatko, Terkaj, Murat & Jose) (https://www.youtube.com/watch?v=zm4RJ8RJq_4)

V zadnjih letih se osredotoča na uporabo plesne terapije ter drugih oblik pomoči z umetnostjo. V letu 2012 je soustanovila nevladno organizacijo Art +, inštitut za razvoj skozi kreativnost. V letu 2015 je vodila projekt Creative interventions, ki ga je podprlo Veleposlaništvo Združenih držav Amerike. Projekt je bil namenjen nudenju psihosocialne pomoči otrokom in mladostnikom migrantom, preko uporabe plesne terapije in slam poezije.

Svoje znanje iz umetnostne terapije, poleg študija, poglablja še na delavnicah in seminarjih umetnostne terapije z mnogimi priznanimi strokovnjaki iz tujine (dr. Margaret Hills de Zarate Heleen Schuld, Zlatko Bastašić, Helen Payne).

Tjaša v Studiu XXV vodi tečaj Ustvarjalni ples in igra za otroke 6+Več

Glej urnik sezona 2016/2017