Go to Top

1. FESTIVAL FUZIJA, 2020

1. FESTIVAL FUZIJA

POLETNE DELAVNICE IN PLESNO GLASBENI VEČER / SUMMER WORKSHOPS, 20. - 24. 6.2020

Prvi Festival Fuzija je predstavljal nagradnjo projektov Fuzija, ki smo jih pretekla leta organizirali kot enodnevni dogodek v CK Španski Borci. Zamisel letošnjega dogodka pa je bil nadgradnja dogodka iz enega na štiri dni in zaključni večer na prostem. Zaradi nepredvidljivih okoliščin in posledic ukrepov vlade RS Slovenije zaradi koronavirusa smo omejili aktivnosti in dogajanje na mladino in odrasle, medtem, ko smo program za otroke prihranili za prihodnje leto. Izvedli smo sklop intenzivnih in daljših treh delavnic dnevno, ki so potekale štiri zaporedne dni. Plesno glasbeni večer smo izvedli na zaključni dan, dan pred praznikom Dan Državnosti, in s tem obeležili skromno a prijetno druženje na prostem, pred prostori Plesnega Studia XXV na Parmovi ulici 25 v Ljubljani. Da smo lahko zagotovili vsa priporočila NIJZ in ukrepe vlade smo morali predvidene dogodke po obsegu zmanjšati, da smo lahko zagotovili ponovitve izbranih nastopov skupin, saj smo morali v dvorani ponoviti nastope, da si jih je lahko ogledalala vsa publika, ki se je udeležila dogodka. V dvorani smo predstavili kratke plesne miniature pod mentorstvom plesalk in plesnih pedagoginj Kaje Lin, Kristine Sicherl in Urše Rupnik z gosti plesne skupine Ursus dancers. Sklepni del večera pa je zaznamovala afriška glasba, prepletena s plesnimi točkami pod vodstvom Maše Kagao Knez in tolkalcev iz Burkine Faso, Issiaka Sanou in Mamourou Sanou. Festival je povezal ustvarjalce različnih etničnih pripadnosti in različnih umetniških zvrsti, od plesa do glasbe. Uspeli smo ustvariti celovit kulturni dogodek, ki je privabil marginalne skupine in jih
pozival k (so)udeležbi in spoznavanju, hkrati pa smo prikazali širši javnosti bogato afriško plesno-glasbeno izročilo, oblikovano za različne starostne skupine in različne interese. Večerni del je povezoval priznani glasbenik in igralec Jose, ki s svojim humornim pridihom vedno znova zagotovi sproščeno vzdušje.

Sodelujoči v projektu:
Maša Kagao Knez - zamisel projekta, oblikovanje programa
Dalada Diallo - asistentka za gib, pomoč pri oblikovanju delavnic z afriškim izročilom
Kaja Lin, Urša Rupnik, Kristina Sicherl - oblikovanje programa, plesalke, asistentke koreografij
Joseph Nzobandora - Jose - dramaturgija dogodka, moderator
Issiaka Sanou, Mamorou Sanou- glasbeni izvajalec / tolkalist
in člani plesne skupine Ursus dancers, Afrofonija

URNIK  DELAVNIC/ WORKSHOPS SCHEDULE
20., 21., 22. , 23.6.2020 DELAVNICE / WORKSHOPS
17.00 - 19.00 FREE YOUR BODY AND SOUL CONTEMORARY DANCE FUSION WORKSHOP  (Maša, Kaja, Urša)
19.30 - 21.00 AFRO FUSION  WORKSHOP (Krista, Maša)

CENIK DELAVNICE / WORKSHOPS PRICES
Komplet delavnic (sodobni + afro) / Workshop package , 4 dni / days: 75 eur* / 85
Posamezna delavnica (sodobni ali afro) / One workshop, 4 dni / days: 45 eur*/ 50 eur
Posamezen klas / One class: 15 eur */18 eur
* Studio XXV člani / members

24. 6.2020 PLESNO GLASBENI VEČER / CLOSING DANCE EVENING
20.00 - 24.00 Zaključno druženje s prikazi koreografij Poletnih plesnih delavnic in celoletnih tečajev Studia XXV z gosti. Vstop prost. / Final showing and gathering. Free entry.

OPIS DELAVNIC FREE YOUR BODY AND SOUL DANCE FUSION WORKSHOP
Plesna delavnica pod vodstvom Maše Kagao Knez, Kaje Lin Jagodič Avguštin in Urše Rupnik

Edinstvena, neponovljiva, enkratna in ekstremno zanimiva delavnica mešanice sodobno-plesnih poetik in raznolikih estetik. Odlična priložnost, da se izplešete pod vodstvom Maše, Kaje in Urše, ki so na podlagi svojih dolgoletnih pedagoških in performativnih izkušenj zasnovale svojevrstno in čudovito gibalno izkušnjo. V njihovem plesnem besednjaku se prepletajo raznolike gibalne prakse in plesni slogi iz bogate zakladnice raznoterih govoric sodobne plesne umetnosti.

Ob koncu delavnice boste skupaj s pedagoginjami vse usvojene plesne materiale in principe gibanja združili in prepletli v zanimivo koreografsko fuzijo, ki vas bo s pozitivnimi vibracijami popeljala proti nepozabnemu poletju 2020.

AFRO FUSION WORKSHOP
Plesna delavnica pod vodstvom Maše Kagao Knez in Kriste
Spremljava na bobnih: Issiaka Sanou & Mamourou Sanou

Prvič bosta svoje plesno znanje in energijo združili izjemni plesni pedagoginji, ki že vrsto let izhajata in ustvarjata svoj plesni material iz bogate afriške plesne kulture. Maša & Krista bosta ustvarili preplet različnih afriških gibov, skupaj z ritmom, skozi zabavo in sprostitev. Tekom naših srečanj bomo ustvarili koreografijo, ki bo zajemala tradicionalne in moderne afriške plesne stile. Vabljeni vsi, ki si želite spoznati raznolikost afriških gibov, se povezati s sabo in z ritmom, sprostiti ob afriški glasbi in uživati v plesu.

Zaradi epidemije smo omejili število nastopov, jih celo dvakrat ponovili, da smo poskrebli za maksimalno varnost pri zamejitvi epidemije koronavirusa. Vsem nastopajočim se iz srca zahvaljujemo, da nam je uspelo kljub zelo zahtevnim razmeram zaključiti sezono in odplesati v težko pričakovani dopust.

Dogodek nastal v sodelovanju Studia 25, Društva Studio za svobodni ples, zavodom Vitkar in KUD Baobab
Dogodek podpirata JSKD in Turizem Ljubljana (v upanju na skorajšnjo pridobitev pozitivne odločbe)

UTRINKI IZ FESTIVALA

FOTO: Drago Videmšek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA