Go to Top

S KULTURO DO DELA – brezplačna usposabljanja, predstavitev projekta 18. DECEMBER, Narodni muzej – Metelkova

Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela
"S kulturo do dela"


Vabimo priseljence in migrante iz Afrike, Azije in Južne Amerike, ki bi si želeli na usposabljanjih/ delavnicah osvojiti nove spretnosti, preko katerih bi lahko na podlagi lastne kulture vstopili na trg dela. Predstavitev projekta bo v okviru dogodka Vsi smo delček istega sveta pod okriljem društva Humanitas, dne 18.12. od 17h dalje v Narodnem muzeju Ljubljana-Metelkova. Na dogodku boste lahko prejeli vse potrebne infromacije in se prijavili na usposabljanja.

Od januarja do novembra 2019 bomo v okviru projekta organizirali brezplačna usposabljanja/delavnice na področju kulture. Usposabljanja so namenjena vsem migrantom iz Afrike, Azije in Južne Amerike ne glede na delovne izkušnje, status, uradno izobrazbo ali znanje jezika. Delavnice bodo potekale v Ljubljani.

Zavod za globalno učenje in razvoj projektov se s Studiom 25 ter Društvom Odnos aktivno zavzema za ustvarjanje okolja v slovenski družbi, ki omogoča migrantom iz globalnega juga lažji dostop do trga dela, kjer je središče moč migrantov na področju kulturne dediščine.
Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

BREZPLAČNA USPOSABLJANJA / DELAVNICE

Kulinarične delavnice Spoznali bomo, kaj vse se na tem področju v Sloveniji že dogaja (ogled praks) in se v nadaljevanju osredotočili na vaše kulturne elemente (tradicionalne jedi, igre, pripovedovanje, pripovedke, lončarstvo ...) ter osnovali zanimive, malo drugačne kulturno-kulinarične delavnice, ki jih boste lahko (opremljeni z znanjem in praktičnimi izkušnjami) kakovostno izvajali v bodoče. Tekom usposabljanja ustvarimo unikatni koncept vaše kulturno-kulinarične delavnice, ki jo lahko izvajate v zameno za plačilo v prihodnosti.
Mentorji so predstavniki Zavoda Global

Ustvarjalnost skozi ročna dela Tradicionalna znanja ročnih tehnik in spretnosti, ki ste jih prinesli s seboj iz svoje države, kulture (Eritreje, Sirije, Iraka, Konga ...), kot so šivanje, krojenje, tkanje, vezenje, pletenje, kvačkanje in izdelava nakita bomo preizkusili, raziskali, izpopolnili in razvili ali se jih priučili, ter nato razvili v kulturne produkte (npr. tradicionalne noše, okraske, denarnice, blazine, rute, torbice ...), jih predstavili in ponudili trgu.
Mentor: Irena Zajc in predstavniki društva Odnos.

Arabsko folklorno plesno izročilo Spoznavali bomo glasbeno in plesno raznolikost in se naučili osnovnih korakov tradicionalnega skupinskega arabskega plesa »dabke«, kako sestaviti koreografije in kako to znanje podajati naprej. Naučili se bomo odrskega skupinsko usklajenega nastopa ob spremljavi tradicionalne arabske glasbe v privlačnih kostumih in naše znanje skupaj tudi predstavili na različnih dogodkih.
Mentor: Wasim Alkhatib

Afriški plesi in glasba Delavnice so namenjene vsem, ki imajo vsaj osnovno znanje na področju plesa in glasbe ter so željni ustvarjanja in nadgrajevanja svojega umetniškega izraza. Naučili se bomo soustvarjati v skupini in pridobili veščine za potrebe odrskega nastopanja. Pridobljeno znanje bomo predstavili na različnih dogodkih znotraj projekta, kar vam bo omogočilo začetek samostojne karierne poti.
Mentorica usposabljanja: Maša Kagao Knez, plesalka, plesna pedagogija in koreografinja

Trženje Tekom usposabljanj se bomo na praktični način naučili kako uspešno tržiti vse oblikovane produkte, ki smo jih osnovali. Usposabljanja se bodo predvidoma odvijala v drugi polovici leta 2019.

Prijave na brezplačne delavnice:

Na sedežu društva Odnos: Einspielerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana, 1. nad.
Telefon: 040 698 686 (Katarina), 031339654 ali 2041339978 (Max)
E-mail:  katarinaodnos@gmail.com ali zavodglobal@gmail.com

HUMANITAS DOGODEK, 18.12.2018,, Konferenčna dvorana v Narodnem muzeju - Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana

17.15 Ritem plesa – plesna točka
Plesno glasbena predstava Ritem plesa, produkcije Studia 25, zavoda za kulturne dejavnosti, povezuje afriško kulturno dediščino in sodobno umetnost. Preko glasbe in plesa povdarja pomembnost (spo)razumevanja in povezovanja raznolikosti. Predstava skuša preseči in nadgraditi ustvarjalnost z lastnim izrazom soustvarjalcev. Izhodišče črpa iz ritmičnih in gibalnih vzorcev zahodnoafriške kulture s povdarkom na Burkini Faso, Gvineji in Slonokoščeni obali. Glavna tema predstave se nanaša na osebno izkušnjo (ne)pripadnosti afriških priseljencev v evropskem prostoru, raziskovanju tovrstnih situacij in odnosov med posameznikom in skupino. Preko ritmov, plesa in petja predstavimo sobivanje v katerem je vedno dovolj prostora za ustvarjalnost.
Avtorica in koreografinja predstave je plesalka in plesna pedagoginja Maša Kagao Knez. Na dogodku bodo plesale Tjaša Jerak, Ajda Žagar in Eva Žagar, spremljala pa nas bosta glasbenika na tolkalih Issiaka Sanou in Mamourou Sanou.

17.20 Plesna Skupina Haifa – plesne točke
Plesna skupina Haifa je bila ustanovljena leta 2016. Ustanovitelj, vodja in koreograf skupine je Wasim Alkhatib. Člani skupine so Slovenci in Arabci in predstavljajo most med obema kulturama. Koreoografije plesa temeljijo na ljudskih pesmih iz bližnjega vzhoda, predvsem iz Palestine, Libanona in Sirije.  Cilj plesne skupine je, da pokažemo slehernemu Slovencu Arabsko kulturno dediščino skozi pesmi in igre ter predstavimo dolgo in globoko plesno tradicijo. Na dogododku bomo predstavili ples Dabke, arabski folklorni ples. Najbolj je razširjen z manjšimi variacijami v Libanonu, Jordaniji, Iraku, Siriji, Palestini in na severu Savdske Arabije. Najpogosteje se pleše na porokah in drugih praznovanjih, celo na nogometnih tekmah. Pleše se v krogu in v vrsti. Plešejo ga moški in ženske, mešano ali ločeno. Je zelo poskočen ples, pri katerem se z nogami udarja po tleh po ritmu glasbe. Izvira iz obredja plodnosti starih Kanaancev in odraža pospešeno rast. Uporabljali so ga za odganjanje slabih sil in zaščito posejanih semen in pridelka. Je pomemben del folklorne dediščine na bližnjem vzhodu in ljudem pomeni veliko več kot le ples, saj predstavlja del vsakdanjega življenja in združenja ter njihove kulturne in ljudske dediščine.  Plesne točke skupne Haifa so naslednje:

Zarif Attol: Pomeni "visok in postaven". Govori o Palestinski legendi, ki je bil znan po tem nazivu. Govorilo se je, da naj bi se Zarif Attol boril proti Angležem in kasneje proti Izraelcem. Bil je lep in postaven in v katerega so bile vse ženske zaljubljene. V tej pesmi govori o Zarif Attol kot Palestincu, ki bi rad odšel iz domovine, a ga pozivajo naj ostane, ker ves denar sveta ne more nadomestiti Palestine.

Alein Tallet: Pomeni "prihaja k izviru". Govori o dekletu, ki prihaja k izviru, oblečana v lep thob (folklorna obleka), nosi posodo z vodo in izgleda kot luna. Gre za  dekle, ki je omrežilo pevčevo srce s svojo lepoto in prijaznostjo.

Yaba Yaba: Zabavna pesem Libanonske glasbe Toni Hanna, ki govori o zgubljeni ljubezni.

17.00 - 19.00 Na stojnici pod okriljem Zavoda Global in Društva odnos boste prejeli vse potrebne informacije o projektu. Lahko se boste že prijavili na usposabljanja, ki se bodo začela v januarju 2019.

Projekt izvaja Zavod Global v sodelovanju z društvom Odnos in Studiom 25
Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.