Go to Top

S Kulturo do dela – brezplačna usposabljanja, December 2018 – November 2019

Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela
"S kulturo do dela"


Vabimo priseljence in migrante iz Afrike, Azije in Južne Amerike, ki bi si želeli na usposabljanjih/ delavnicah osvojiti nove spretnosti, preko katerih bi lahko na podlagi lastne kulture vstopili na trg dela. Organizirali bomo brezplačna usposabljanja/delavnice na področju kulture. Usposabljanja so namenjena vsem migrantom iz Afrike, Azije in Južne Amerike ne glede na delovne izkušnje, status, uradno izobrazbo ali znanje jezika. Delavnice bodo potekale v Ljubljani.

Zavod za globalno učenje in razvoj projektov se s Studiom 25 ter Društvom Odnos aktivno zavzema za ustvarjanje okolja v slovenski družbi, ki omogoča migrantom iz globalnega juga lažji dostop do trga dela, kjer je središče moč migrantov na področju kulturne dediščine.
Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

BREZPLAČNA USPOSABLJANJA / DELAVNICE

Kulinarične delavnice Spoznali bomo, kaj vse se na tem področju v Sloveniji že dogaja (ogled praks) in se v nadaljevanju osredotočili na vaše kulturne elemente (tradicionalne jedi, igre, pripovedovanje, pripovedke, lončarstvo ...) ter osnovali zanimive, malo drugačne kulturno-kulinarične delavnice, ki jih boste lahko (opremljeni z znanjem in praktičnimi izkušnjami) kakovostno izvajali v bodoče. Tekom usposabljanja ustvarimo unikatni koncept vaše kulturno-kulinarične delavnice, ki jo lahko izvajate v zameno za plačilo v prihodnosti.
Mentorji so predstavniki Zavoda Global

Ustvarjalnost skozi ročna dela Tradicionalna znanja ročnih tehnik in spretnosti, ki ste jih prinesli s seboj iz svoje države, kulture (Eritreje, Sirije, Iraka, Konga ...), kot so šivanje, krojenje, tkanje, vezenje, pletenje, kvačkanje in izdelava nakita bomo preizkusili, raziskali, izpopolnili in razvili ali se jih priučili, ter nato razvili v kulturne produkte (npr. tradicionalne noše, okraske, denarnice, blazine, rute, torbice ...), jih predstavili in ponudili trgu.
Mentor: Irena Zajc in predstavniki društva Odnos.
Delavnice: vsak torek 15.1 dalje od 12.30 do 14.30 , Einspielerjeva 6 (1. nadstropje) društvo Odnos
Kontakt: katarinaodnos@gmail.com

Arabsko folklorno plesno izročilo Spoznavali bomo glasbeno in plesno raznolikost in se naučili osnovnih korakov tradicionalnega skupinskega arabskega plesa »dabke«, kako sestaviti koreografije in kako to znanje podajati naprej. Naučili se bomo odrskega skupinsko usklajenega nastopa ob spremljavi tradicionalne arabske glasbe v privlačnih kostumih in naše znanje skupaj tudi predstavili na različnih dogodkih.
Mentor: Wasim Alkhatib
Delavnice: vsak torek 15.1 dalje od 19.00 - 21.00 Levstikov trg 1 (OŠ J.Levca) - velika dvorana
Kontakt: katarinaodnos@gmail.com

Afriški plesi in glasba Delavnice so namenjene vsem, ki imajo vsaj osnovno znanje na področju plesa in glasbe ter so željni ustvarjanja in nadgrajevanja svojega umetniškega izraza. Naučili se bomo soustvarjati v skupini in pridobili veščine za potrebe odrskega nastopanja. Pridobljeno znanje bomo predstavili na različnih dogodkih znotraj projekta, kar vam bo omogočilo začetek samostojne karierne poti.
Mentorica usposabljanja: Maša Kagao Knez, plesalka, plesna pedagogija in koreografinja

Trženje Tekom usposabljanj se bomo na praktični način naučili kako uspešno tržiti vse oblikovane produkte, ki smo jih osnovali. Usposabljanja se bodo predvidoma odvijala v drugi polovici leta 2019.

Prijave na brezplačne delavnice:

Na sedežu društva Odnos: Einspielerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana, 1. nad.
Telefon: 040 698 686 (Katarina), 031339654 ali 2041339978 (Max)
E-mail:  katarinaodnos@gmail.com ali zavodglobal@gmail.com
FB

Projekt izvaja Zavod Global v sodelovanju z društvom Odnos in Studiom 25
Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

OTVORITVENI DOGODEK - 18.12.2018

Na dogodku Vsi smo delček istega sveta v soorganizaciji društva Humanitas, 18.12.2018 v Narodnem muzeju, Maistorva 1, Ljubljana smo v okviru projekta S kulturo do dela predstavili dobre prakse (Plesna skupina Ritem Plesa, Plesna Skupina Haifa in oblačila sirskih šivilj) ter informirali ciljno skupino upravičeno do brezplačnih usposabljanj ter že zbirali prijave na usposabljanja, ki se začenjajo januarja 2019.

Foto: Katja Cankar

 

PREDSTAVITEV PROJEKTA - 12.1.2019, STUDIO XXV, Parmova ulica 25 v Ljubljani

Na uvodnih urah smo predstavili cca 50 udeležencem ciljne skupine upravičene do brezplačnih usposabljanj vse delavnice, ki se bodo oddvijale med januarjem in junijem 2019. V ta sklop spadajo usposabljanja: kulinarika, afriški plesi, tradicionalni arabski ples dabke ter ročne spretnosti.

Foto: Drago Videmšek